Menu

Praktijkgerichte en doeltreffende BHV cursussen

BHV plan of Bedrijfshulpverleners – Zijn ze wel nodig?

In het kort kunnen we stellen, dat elk bedrijf en elke organisatie de verplichting heeft om ervoor te zorgen dat er een (interne) bedrijfshulpverlening aanwezig is. Men mag van de overheid dit als bedrijf/organisatie zelf invullen, het is namelijk niet wettelijke bepaald hoeveel mensen als BHV’er zijn opgeleid en aangesteld.

Voldoende goed opgeleide mensen vermindert risico’s

Natuurlijk is het vanzelfsprekend, hoe groter de organisatie en veiligheids-risico’s hoe meer mensen binnen het bedrijf kennis moeten hebben van bedrijfshulpverlening.

Word gecertificeerd bedrijfshulpverlener.

Het is van groot belang om meerdere goed opgeleide bedrijfshulpverleners binnen de organisatie te hebben.

Door een praktijkgerichte BHV cursus te volgen, kun je gecertificeerd bedrijfshulpverlener worden.

Werknemers die een afgeronde opleiding hebben gevolgd, weten in noodsituaties hoe ze moeten handelen om zo de veiligheid en gezondheid van al je personeel en bezoekers in je school, kantoor, werkplaats, fabriek, winkel of bedrijfspand te waarborgen.

Waarom een BHV cursus volgen

Op deze pagina lees je meer over de cursus in het algemeen. Zo krijg je informatie over bedrijfshulpverlening, en lees je ook meer over de opleiding die een bedrijfshulpverlener moet volgen.

Door de informatie op deze pagina door te nemen, weet je waarom BHV’ers opleiden binnen je organisatie niet alleen een verplichting is, maar ook waarom ze voor elk bedrijf noodzakelijk zijn.

BHV betekenis

De afkorting BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Bedrijfshulpverlening is de hulp die verleend wordt bij onveilige gebeurtenissen en noodsituaties binnen o.a. een bedrijf, school, kantoor, fabriek, winkel e.d.

Denk hierbij aan ongevallen, maar ook aan een beginnende brand binnen scholen, kantoren, werkplaatsen, fabrieken, winkels of bedrijfspanden.

Wat doet een goed opgeleide BHV’er?

Een BHV’er, ook wel een bedrijfshulpverlener genoemd, is opgeleid om mensen in veiligheid te brengen in geval van nood. Het gaat om collega’s, maar ook om de andere mensen die zich bevinden in de omgeving van een noodsituatie.

Denk hierbij aan bezoekers, leveranciers, klanten en ga zo maar door. Bedrijfshulpverleners zijn opgeleid om als eerste de veiligheid en gezondheid van alle mensen, in allerlei (potentieel) gevaarlijke situaties te bewaken.

Een BHV’er weet bijvoorbeeld precies hoe hij of zij mensen bij een brand in veiligheid kan brengen. Ook kan hij of zij eerste hulp verlenen, bijvoorbeeld bij een ongeval.

Een bedrijfshulpverlener heeft eerste hulpverlening geleerd , waarbij ook een reanimatie training en de bediening van een AED wordt geleerd.

Wat een BHV’er precies doet, is het gemakkelijkst uit te leggen aan de hand van twee voorbeeld situaties.

Voorbeeld situatie 1: brand op kantoor

Er is brand uitgebroken in de keuken van een kantoorpand. Als het brandalarm af gaat, komen de bedrijfshulpverleners direct in actie. Volgens de protocollen van de organisatie, die speciaal opgesteld zijn voor dit soort situaties en die de bedrijfshulpverleners precies kennen, worden de aanwezige mensen in het kantoorpand in veiligheid gebracht.

De bedrijfshulpverleners moeten ervoor zorgen dat alle ruimtes binnen het kantoorpand leeg zijn: er mag niemand achter blijven. Ook moet de bedrijfshulpverlener ervoor zorgen dat de hulpdiensten geïnformeerd worden, zo weet de brandweer of het ambulance personeel direct wat er moet gebeuren.

Voorbeeld situatie 2: een bedrijfsongeluk

Een van de collega’s is van de trap gevallen en heeft zich lelijk bezeerd. De bedrijfshulpverlener moet misschien direct eerste hulp verlenen en als dit niet voldoende is, een ambulance bellen. Tijdens de training leer je o.a hoe je een slachtoffer gerust stelt tot de ambulance inderdaad gearriveerd is.

BHV’ers binnen het bedrijf: is het verplicht?

In 2007 werd er een nieuwe Arbowet geïntroduceerd. In de oude wet, ofwel de wet van voor het jaar 2007, stond dat er per 50 medewerkers minimaal één bedrijfshulpverlener aanwezig moest zijn. Deze regel is komen te vervallen.

In de nieuwe wet staat enkel dat organisaties verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. De organisatie kan zelf bepalen welke maatregelen dit precies zijn.

Er is dus geen wettelijke verplichting in het aantal opgeleide bedrijfshulpverleners binnen je organisatie. Wij geven je graag een gratis en vrijblijvend advies hoeveel werknemers je het best kunt opleiden.

Natuurlijk kun je dit ook zelf; kijk naar het aantal medewerkers binnen je organisatie en bepaal voor jezelf hoeveel bedrijfshulpverleners je nodig hebt in geval van noodsituaties. Houd ook rekening met ziekte, vakantie, ploegendiensten en ga zo maar door.

Want ook als er een bedrijfshulpverlener ziek of met verlof is, moeten er nog voldoende andere aanwezig zijn. Dit om de veiligheid van alle aanwezigen in het pand te beschermen.

Hoe word je een BHV’er?

Je kunt niet zomaar bedrijfshulpverlener worden.

De Arbowet schrijft voor dat bedrijfshulpverleners snel en op de juiste manier moeten kunnen reageren op gevaarlijke situaties binnen het bedrijf. Om dit mogelijk te maken, moeten deze mensen goed opgeleid zijn.

Je kunt dus alleen bedrijfshulpverlener worden als je een BHV cursus gevolgd hebt. Na het afronden van de training krijg je een BHV diploma. Dit diploma bewijst dat je de cursus met succes hebt afgerond en je dus als BHV’er mag werken binnen de organisatie.

Na het ontvangen van jouw diploma, ben je nog niet helemaal klaar. Volgens de Arbowet moet er regelmatig nascholing plaats vinden, om de kennis en vaardigheden op peil te houden.

In de wet staat niet hoe vaak een BHV herhaling moeten worden gehouden, maar wij raden je aan als werkgever regelmatig in nascholing te investeren. Hoe beter de nascholing, des te beter de kennis en vaardigheden van de bedrijfshulpverleners. Dit betekent dat ze sneller en adequater kunnen handelen in (potentieel) gevaarlijke situaties.

Verschillende soorten BHV trainingen

Er zijn vele verschillende BHV trainingen. De populairste BHV opleiding is de BHV basiscursus. Deze cursus leert je alles wat je moet weten en kunnen op het gebied van hulpverlening. Als je nu nog niet over een BHV certificaat beschikt en bedrijfshulpverlener wilt worden, volg je deze cursus.

Dan is er nog de BHV herhaling cursus, ook wel de nascholingscursus genoemd. Deze cursus volg je als je al een  certificaat hebt. Hoe vaak je de herhaling cursus volgt, verschilt een beetje per organisatie.

Sommige organisaties sturen hun bedrijfshulpverleners ieder jaar op herhalingscursus, andere organisaties doen dit eens per twee jaar. Het is in ieder geval belangrijk om regelmatig een nascholingscursus te volgen, zodat je kennis en vaardigheden als bedrijfshulpverlener op peil blijven.

Tot slot kun je ook een BHV coördinator cursus volgen. Deze cursus wordt ook wel de cursus voor BHV ploegleider genoemd. Als je de cursus voor BHV coördinator of ploegleider volgt, mag je leiding geven aan de andere bedrijfshulpverleners binnen de organisatie. Omdat je extra verantwoordelijkheden hebt als ploegleider, moet je hier een extra cursus voor volgen.

De BHV cursus kosten

De BHV cursus kosten worden niet door de medewerker betaald, maar door de werkgever. Als je als werkgever een of meerdere bedrijfshulpverleners op wil leiden binnen jouw organisatie, betaal jij de cursus kosten. Wel doe je dit voor een goed doel, namelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving voor al je medewerkers.

De cursus kosten die je moet betalen als werkgever, verschillen per cursus. Een nascholingscursus is bijvoorbeeld goedkoper dan een basis cursus, simpelweg omdat een nascholingscursus minder uitgebreid is.

Daarnaast verschillen de kosten per opleidingscentrum. Wij raden je onze voordelige trainingen aan, zodat je niet onnodig te veel geld uitgeeft aan deze opleiding.

Maak jouw BHV plan compleet met gecertificeerde bedrijfshulpverleners

Wil je dat jouw werkomgeving honderd procent veilig én gezond is voor al je medewerkers? Stel dan niet alleen een goed BHV plan op, maar maak dit plan compleet door een of meerdere gecertificeerde bedrijfshulpverleners op te leiden binnen het bedrijf.

Bedrijfshulpverleners zorgen voor een veilige werkomgeving: een must voor gelukkige werknemers in een professionele en goedlopende organisatie.

Wat zeggen onze klanten?

Google reviews voor bhv 2 day trainingen en advies reviews op Google
Thomas Van Impelen

Gerwin heeft bij Mbo Utrecht, de Evenementen Academie, een lessenserie gegeven over Veiligheid, ARBO en Kwaliteitszorg. De studenten hebben zijn lessen als zeer positief ervaren. Echt een verdieping van hun opleiding!

Rolf Nijhoving

Deze klant heeft ons 4 sterren gegeven maar geen tekst geschreven.

Esther Manting

Deze klant heeft ons 4 sterren gegeven maar geen tekst geschreven.