Menu

BHV Herhaling (NIBHV gecertificeerd)

Herhalen en oefenen: cruciaal voor effectieve bhv

Een BHV cursus volgen is één ding. Maar om je kennis en vaardigheden vervolgens ook op peil te houden en in noodsituaties adequaat te kunnen opereren, is regelmatig herhalen en oefenen noodzakelijk.

Dat komt door de manier waarop ons brein werkt; om iets nieuws te leren, moeten we de stof blijven herhalen en oefenen totdat er in onze hersenen blijvende, stevige verbindingen zijn gemaakt. Regelmatig herhalen en oefenen op de werkplek vergroot de kans dat je competent blijft. En dat je daadwerkelijk adequaat optreedt als het er echt om gaat; óók tijdens noodsituaties.

Wat moet je weten over NIBHV BHV herhaling?

Voor BHV-taken bouwen BHV’ers doorgaans weinig routine op in de uitvoering van hun taken, omdat zij de BHV-taken niet dagelijks uitvoeren. Hiervoor geldt: ‘Iets wat je niet vaak doet, doe je vaak niet goed’. Aangezien het bij een incident om levensbedreigende situaties kan gaan (bijvoorbeeld een reanimatie of een brand), zijn regelmatige herhaling en oefening van groot belang.

Tijdens een BHV-oefening kunnen gebreken in de BHV-organisatie naar voren komen. Een ander belangrijk doel van oefenen is het op peil houden van de vaardigheden van de BHV’ers en van het overige personeel. Naast het oefenen van de ontruimingsprocedures, zullen de BHV’ers ook de vaardigheden op het gebied van eerste hulp en brandbestrijding regelmatig moeten oefenen om in noodsituaties adequaat te kunnen handelen.

Bhv herhalingscursus: hoe vaak moet dat?

Als BHV’er moet je regelmatig bijscholing krijgen en in de praktijk oefenen zodat je kennis en vaardigheden op peil blijven. Dit is essentieel om de veiligheid binnen jouw organisatie te waarborgen. Is de BHV in jouw bedrijf niet in orde, bijvoorbeeld omdat de BHV niet regelmatig een herhaling doet? Dan kan de Inspectie SZW maatregelen nemen. Als werkgever kun je zelfs een boete krijgen.

Advies: minimaal één keer per jaar ontruimen

Net als de Inspectie SZW adviseert NIBHV om regelmatig een ontruimingsoefening te organiseren; minimaal één keer per jaar, het liefst vaker. Op die manier is het leereffect het grootst, houd je je vaardigheden op peil, en is de kwaliteit van de BHV-organisatie te allen tijde gewaarborgd.

Naast het oefenen van de ontruimingsprocedures, zul je als BHV’er ook je vaardigheden op het gebied van eerste hulp en brandbestrijding regelmatig moeten oefenen om in noodsituaties adequaat te kunnen handelen. Uit de leercurve van opleiden en herhalen blijkt dat kennis die niet regelmatig wordt gebruikt in 3 maanden is vergeten. NIBHV adviseert daarom om minstens 1x per 3 maanden de basishandelingen te oefenen op locatie.

BHV oefenvormen

Een ontruimingsoefening vindt idealiter plaats op de werkplek, aan de hand van realistische scenario’s die ook daadwerkelijk kunnen optreden binnen de organisatie. Het hoeft dus niet per se om een ‘grote ramp’ te gaan; kleinschalig oefenen met het verlenen van eerste hulp en/of met ontruimen (al dan niet met inzet van lotusslachtoffers) kan, afhankelijk van de grootte van de organisatie, al erg nuttig en effectief zijn.

 

Specificaties cursus

  • Duur
    :1 dag
  • Prijs
    :€ 169,00 excl. btw
inschrijven

Wat zeggen onze klanten?

Google reviews voor bhv 2 day trainingen en advies reviews op Google
Oebel Ubels

Prettige maar scherpe instructrice. Heeft ons weer nieuwe dingen geleerd

Thomas Van Impelen

Gerwin heeft bij Mbo Utrecht, de Evenementen Academie, een lessenserie gegeven over Veiligheid, ARBO en Kwaliteitszorg. De studenten hebben zijn lessen als zeer positief ervaren. Echt een verdieping van hun opleiding!

Henk Askes

Top instructie. Instructrice was duidelijk, actueel, consequent en prettig in de omgang. Deelname certificaten en handleiding van de app kregen we binnen 2 dagen.

Edwin Croes

Hier afgelopen week een cursus gevolgd. Dit was een zeer goede ervaring. Vooraf duidelijke en snelle communicatie. En prettige manier van uitleggen en cursus geven, met ruimte voor persoonlijke aandacht. Bedankt! Ik raad Bhv2day zeker aan.

Rolf Nijhoving

Deze klant heeft ons 4 sterren gegeven maar geen tekst geschreven.

Esther Manting

Deze klant heeft ons 4 sterren gegeven maar geen tekst geschreven.

Carla Varkevisser

Ik was op zoek naar een brandmelder die al een tijdje uit de roulatie was. Dit bedrijf bood enkele jaren geleden deze brandmelders aan. Ze verloten exemplaren. Ik stuurde een berichtje en Gerwin, de eigenaar, heeft gezocht én gevonden én stuurt deze ook nog naar me op, gratis. Wat een positieve ervaring!